Stel een vraag

Nieuws

Terug

Week van de jonge mantelzorger

Jonge Helden
& de Week van de jonge mantelzorgers
 
In de week van 3 tot 9 juni 2019 is het landelijk de week van de jonge mantelzorgers en worden jonge mantelzorgers extra in het zonnetje gezet. Het doel van deze week is om extra aandacht en ondersteuning te creëren voor jonge mantelzorgers. Tegelijk is het voor de jongeren een goed moment om even te ontspannen.
 
Jonge mantelzorgers in Nederland
Een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland heeft een ouder met psychische of lichamelijke problemen, een verslaving of een beperking. Vaak hebben zij verantwoordelijkheden die helemaal niet passen bij hun leeftijd. De impact die deze verantwoordelijkheden hebben op de jongeren, mag niet onderschat worden. Het vroegtijdig zorgdragen voor een familielid, kan verschillende gevolgen hebben. Jongeren die thuis met een zorgsituatie te maken hebben, vinden het soms zwaar om dit te combineren met school of een vrijetijdsbesteding. Schoolverzuim, weinig contact met leeftijdsgenoten, matige cijfers en een onjuist zelfbeeld zijn slechts enkele gevolgen hiervan.
 
Jonge Helden in Oldambt
De gemeente Oldambt noemt de jonge mantelzorgers in haar gemeente voortaan jonge helden. Deze term spreekt meer aan onder de jeugd en geeft goed de waardering en bewondering weer die we hebben voor de jonge mantelzorgers. Met betrekking tot mantelzorg zet de gemeente samen met haar welzijnsorganisatie, SWO, de komende jaren extra in op de ondersteuning van jonge mantelzorgers in haar gemeente. Momenteel worden er gastlessen voorbereid voor op de basisscholen in Oldambt.
 
Week van de jonge mantelzorger
We schenken in Oldambt ook aandacht aan de week van de jonge mantelzorgers. Op dinsdag 4 juni organiseert jongerencentrum 't Spoor een heuse superhelden filmavond, genaamd Superhero Movienight, voor iedereen vanaf 12 jaar, inclusief een kahoot quiz over jonge helden. Entree is gratis, aanvang vanaf 19.30.
In de provincie Groningen worden er tevens activiteiten georganiseerd voor de jonge mantelzorgers tijdens deze week. Zo is er op zaterdag 8 juni van 14.00 tot 18.00 een JMZ festival in het stadslab – suikerunieterrein in Groningen, georganiseerd door het expertteam JMZ Groningen, gecoördineerd door CMO STAMM. Het Expertteam Jonge Mantelzorg Groningen (JMZ) bestaat uit verschillende leden van gemeenten en welzijnsorganisaties in de provincie Groningen. Tijdens het JMZ festival zijn er leuke workshops, optredens en een barbecue. Ken jij jonge mantelzorgers of ben jij jonge mantelzorger en lijkt het je leuk hier naartoe te gaan, kijk dan voor meer informatie op: www.mantelzorggroningen.nl/voor-jongeren.